Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vörös kardinális

 

Vörös kardinális pinty  (Cardinalis cardinalis)

Fotók

Neve más nyelveken / Avibase /:

Cseh: Kardinál cervený, kardinál červený
Dán: Rod Kardinal
Német: Roter Kardinal, Rotkardinal
Angol: Arizona Cardinal, Black-capped Thrush, Cardinal, Cardinal grosbeak, Cardinal Redbird, Cardinalbird, Common Cardinal, Crested Redbird, Eastern Cardinal, Florida Cardinal, Gray-tailed Cardinal, Grey-tailed Cardinal, Kentucky Cardinal, Louisiana, Louisiana Cardinal, Northern Cardinal, Red Cardinal, San Lucas Cardinal, Santa Gertrudis Cardinal, Virginia Nightingale, Virginia redbird
Spanyol: Cardenal común, Cardenal Norteno, Cardenal Rojo
Észt: kardinal
Finn: Punakardinaali
Francia: Cardinal de Virginie, Cardinal rouge
Olasz: Cardinale rosso, Cardinale settentrionale
Japán: shoujoukoukanchou
Latin: Cardinalis cardinalis, Cardinalis cardinalis cardinalis, Richmondena cardinalis
Mayan languages: chac dzidzib
Holland: Rode Kardinaal
Norvég: Rodkardinal
Lengyel: kardynal szkarlatny, kardynał szkarłatny
Szlovák: kardinál cervený, Kardinál červený
Svéd: Röd kardinal

Fórum a Vörös kardinálisról

 

A vörös kardinális pinty (Richmondena cardinalis, Cardinalis cardinalis)

A kardinálisok a  madarak osztályába, a verébalkatúak(Passeriformes) rendjébe és a Cardinalidae családba tartoznak.

 A  dél-amerikai kardinálisok közül, a Paroaria nemzetség tagjai az Emberizidae családból, a Thraupidae családba került át. Kiderült, hogy a tangara félékhez, molekuláris biológiai, genetikai vizsgálatok alapján, közelebbi rokonságot mutatnak, mint a sármányokhoz. / Taxonomy /

A Cardinalis nemzetségnek  3 faja van:

Északi  vagy vörös kardinális, cardinalis cardinalis

Pyrrhuloxia vagy sivatagi kardinális , Cardinalis sinuatus

Vermilion kardinális , Cardinalis phoeniceus

 Az északi vagy vörös kardinális a leggyakoribb kardinális faj Észak-Amerikában. Igazán, ez a faj testesíti meg mind azt, ami az észak-amerikai 3 fajra jellemző. Mind a három fajnál jelentős a színbeli eltérés (ivari dimorfizmus) a hím és tojó egyedek között. A ragyogó vörös színt a hímek viselik, a tojók színe lényegesen szerényebb, sok angol nyelvű szakirodalom „egér színűnek” nevezi a tojók tollruháját. Ez a valóságban egy fahéjbarna színt mutat, illetve annak sötétebb- világosabb árnyalatát.

 

A kardinálisokra, ezekre a robosztus magevő pintyfélékre, az erős csőr(Grosbeak)a jellemző, e miatt is indokolt a meggyvágófélékkel egy közös családba sorolni őket.

Igen gyakran az egész csoport(Cardinalidae)csak egyszerűen Grosbeak néven kerül említésre, a közös habitust megjelölő csőrforma miatt, ilyenkor a dél-amerikaiak is ide értendők.

Testméretükben a legnagyobb pintyfélék tartoznak ide, 12 cm-től 25 cm-ig.

A vörös kardinálist nevezik virginiai fülemülének is, éneke valóban nagyon szép, sok szép telt hang van benne, de a mi hazai fülemülénk mellett „szóló énekes” szerepkört soha nem kaphatna, csak a „zümmögő kórus”-ba férhetne be. Énekében sok a monoton elem, és éppen ez az, amiben a mi jelentéktelen külsejű fülemülénk lényegesen felülmúlja. Évek óta van szerencsém egyszerre több vörös kardinális hímet is hallani, amint énekelnek, van jelentős képességbeli különbség közöttük, és az éneklés gyakorisága is eltérő mértékű. Itt is biztosan az ének képesség egy nyitott genetikai program alapján érvényesül, így az örökletes részhez, egy jelentős tanult rész párosul. A kettő együtt, az örökletes és a tanult rész, képezi az adott egyed teljes ének tudását. Mint köztudott az énekes madarak a revirjüket(birtokba vett terület, rendszerint a szaporodásra készülő egyedek költési területe) énekükkel jelölik ki. A kardinálisokra egyaránt jellemző a harcias területvédelem, de a vörös kardinálisoknál ez fokozottan érvényes. Ilyenkor semmilyen más fajjal együtt nem tartható! Amit az éneklés képességbeli különbségéről írtam, valószínű, hogy a domináns hím éneke jelzésként szerepel a többi hím számára, így ez is lehet oka a nálam lévő 2-3 hím éneke közötti különbségnek. Annak ellenére, hogy igyekszem az udvar távoli részein elhelyezni a párokat, azért a természetes élőhelyi távolságokat nem tudom biztosítani. A hímek ilyenkor képesek saját tojóik ellen fordulni, és előfordul, hogy a hormonális agresszivitás olyan mértéket ölt, hogy a tojó az életével fizet. Mindig fontos a tojó védelmét szolgáló búvóhely biztosítása. Nálam bevált a falhoz támasztott cserép, a tojó szívesen menekül a hím elől oda.

Hazájában, az állandó fajok közé tartozik, tehát télen is kitart a hideg, gyakran  -30 fok ellenére is Kanada, USA északi részein is. Nálam is az állandóan kint tartott fajok egyike, többször megfigyeltem már, hogy a hideg napokon, ha van egy kis napsütés, a hímek már decemberben elkezdenek énekelni. Természetesen ilyenkor hiányzik a „tűz” az énekükből, halkan, visszafogottan énekelnek, ilyenkor a tojó aktív kergetése, nem jellemző.

Télen népszerű az amerikai lakosság körében az etetésük, a madáretetőn lévő madarakról készült felvételek igen gyakoriak, sok karácsonyi üdvözlő lapon is megjelenik.

Sajnos nálunk is csak ez az egy észak-amerikai faj található, a fent említett másik két faj (C.phoeniceus és a C.sinuatus) Európa ritka fajaiként már néhány tenyésztőnél megjelent, de áruk még számunkra elérhetetlen(1500-2000 Eu/pár) Az árat stabilizálja a behozatali tilalom.

Táplálása: a felületes leírásokban így szerepel, hogy magvak, bogyók, rovarok, ha ezt kibővítjük, még akkor is csak a valóság perifériáján járunk. Mindig az a kérdés, hogy mi a cél? Életben tartani, vagy esetleg szaporítani.

Az első madarakhoz a múlt század 70-es éveiben jutottam hozzá, 3 hímet és egy tojót sikerült vennem, mint kiderült, import madarak voltak.

A szerencsétlenség az volt, hogy pont az egyetlen tojó nem élte túl a beetetés időszakát, újabbat beszerezni nem tudtam, a hímek eladásra kerültek. A beetetés stádiumában érzékenyek, ha viszont adaptálták a viszonyokat, akkor viszonylag hosszú életű, szívós madarak.

Etetésükben, a természetes eredetű, vegyes gyommag kínálat és a szaporodási időszakban, a fiókák méretéhez igazított vegyes rovareleség a megfelelő. A sikert még így is sok egyéb tényező megzavarhatja, erről a fiókanevelésben részletesebben beszámolok.

A száraz magkeverékek közül a Blattner III a legjobb, de önmagában csak télen etethető, keltési szezonban jobb, ha a vegyes „gyommag keverék” néven ismert magkeverékkel hígítjuk. Ennél még jobb, ha mi magunk gyűjtünk szezonálisan a környékünkön szedhető gyommagokból, ez utánozza legjobban a természetes étrendjüket. Erről, és a gyüjthető növényekről, az alábbi fórumon részletes tájékoztatást adok: Serinus fórumon 

A fentiekhez szükséges az élő rovareleség, amelyre, amint a szürke kardinálisnál már írtam, a „mezei plankton” a legmegfelelőbb.

Ezt lehet még kiegészíteni bogyókkal, szezonális gyümölcs kínálattal.

Elhelyezése: alapvetően nem túl vad, ennek ellenére a kalitos tenyésztés az én gyakorlatomban nem vált be. Igényli a voliert, nálam 3mX1,7mX0,8m-es röpdében van elhelyezve, itt már költött is néhányszor. Ezen a helyen marad télire is, minden takarás nélkül.

Télen fontos a napi rendszeres friss víz, a befagyott itató, az ivóvíz hiánya, veszélyes lehet a madár számára. Télen lehet „erősíteni” a magkeveréket fekete napraforgó adásával, ennek kalória tartalma biztosítja szervezetének hidegtűrését. Ilyenkor kevés dió, tökmag is beléphet a kínálatba. Még télen is vigyázni kell a kendermaggal, a hímek nagyon „bevadulhatnak” tőle.

Fióka nevelés: ez a pont az „Í”-re, aki tenyésztőnek vallja magát, az a saját életét is tenyésztési ciklusokban méri, én is ezt követem.

Hazájában, a kanadai részen évente egyszer költ, délebbre 2-3 költés is előfordul. Nálam is volt már 3 keltés, de a fiatalok nem nevelkedtek fel minden esetben.

A sikeres felnevelés a jól harmonizáló pártól és még sok egyéb körülménytől függ.

Egy sikeres hím

A tojások száma általában 3, de a tojó tápláltságától függően 4-5 is lehet. Egy nem várt negyedik költésnél 2 tojás volt, ilyenkor a fészek elvétele szükséges, mert a tojó tönkre mehet.

Kirepülés után még kb. 20 nap telik el az önállósulásig. Kirepüléskor esetlenek, kiszolgáltatottak. 4-5 nappal a kirepülés után képesek felrepülni az ülőkre.

A nevelés teljes ideje alatt a szülők is rovarevőkké válnak, hiányában a fiatalokat kidobálják a fészekből.

A hangyatojást, légylárvát, lisztkukacot, gyászbogár lárvát szívesen veszik fel, mint nevelő takarmányt.

Ilyenkor jelentkezhet a hímek „túlpörgése”, és idő előtt (a fiatalok önállósulása előtt) a tojót az újabb fészekalj lerakására kényszerítheti. Ilyenkor vagy beavatkozunk, vagy a fészekalj tönkremegy.

A kézi nevelés 5-6 nap után sikeres lehet, de nagyon munkás.

És a párja, a tojó

Fiókák:

5-6 napos korú fiatalok, a gyűrűzés már megtörtént, mérete3,5 mm

Fióka kirepüléskor, 11-12 napos

Az első vedlés egy kritikus időpont. Ilyenkor nagyon fontos a jó erőnlét, és a színeződő fiatal  hímek színtáplálása. Nálam a cantax és a vörös szőlő vált be. A fenti hím csak szőlőt kapott.

Már hazánkban is több tenyésztőnél előfordul ez az impozáns madár, ára is mérséklődött. A nyugati piacokon rendszeresen kapható. Aki a kihívást kedveli a tenyésztésban , annak ajánlom ne hagyja ki beszerzését.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

продвижение сайта в топ Самара

(En2, 2019.09.07 22:59)

Предположим, вы собственник нового веб-сайта, который имеет приятный дизайнерские решения, удобную навигацию и нужную для клиентов рекламную информацию. Но гостей нет. Что делать? Если у вас есть собственный бизнес мы поможем вам создать веб портал. Не тайна, ни одно действительное либо виртуальное предприятие не может продвигаться самостоятельно. Отдельной вашей компании нужна подспорье в приобретении популярности, а во Глобальной паутине без нее категорически не быть из-за бешеной конкуренции.Мы занимаемся разработкой лендинга. Мы всегда готовы запустить хороший интернет магазин в течение 5 рабочих дней. Выключая оказания готовых online-сайтов, мы осуществляем такие услуги как тех. подмоги: своевременное продление хостинга и нового домена, добавление содержания на сайт, размещения новинок. Наши услуги позволят вам стать лидером на необъятных просторах инета.

[url=https://apistudio.ru]seo продвижение сайтов в сша[/url]

House cleaning queens And for the kids a wonderful corner, they will play there all the time now.

(rodaCoura, 2019.09.05 08:30)

The cleaning firm performs cleaning of spaces of numerous sizes and setups.

The firm's professionals supply cleaning up with the aid of modern-day technologies, have special equipment, as well as also have licensed cleaning agents in their arsenal. Along with the above advantages, glass of wines provide: positive prices; cleaning quickly; top quality outcomes; greater than 100 favorable reviews. Cleansing workplaces will certainly aid maintain your work environment in order for the most efficient work. Any kind of company is extremely important atmosphere in the team. Cleansing services that can be bought cheaply now can help to arrange it and give a comfortable space for labor.

If necessary, we leave cleaning up the cooking area 2-3 hours after positioning the order. You get cleansing asap.

We provide expert [url=https://maidservicenyc.pro/]maid service business[/url] for private clients. Using European devices as well as certified tools, we attain optimal results as well as supply cleansing in a short time.

We provide discounts for those who make use of the solution for the very first time, along with beneficial terms of teamwork for routine consumers.

Our pleasant group provides you to get familiarized with desirable terms of collaboration for corporate clients. We responsibly approach our tasks, clean utilizing specialist cleaning products and customized equipment. Our employees are trained, have clinical books and also know with the nuances of getting rid of complex as well as hard-to-remove dirt from surface areas.

We provide high-quality cleansing for huge business and also little companies of various instructions, with a price cut of approximately 25%.

Independent Rating of Foreign Currency Exchange Brokers

(fxbrokersricA, 2019.09.04 09:54)

currency-trading-brokers.com/forex-comparisons-ratings-reviews-albania.html Pavarura mendimet-opinionet rreth valutës-monedhës-valutor-stokut-fondet-bursës-fondeve-bursave-aksioneve-aksionare brokerat-ndërmjetësit-brokerët.

Emphasizes persist, benign diabetes, cotton-wool withdraw profit.

(apuvopwul, 2019.05.06 13:08)

[url=http://mewkid.net/buy-prednisone/]Prednisone Without Prescription[/url] <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Buy Prednisone Online</a> tnr.ldau.hazimadarak.eoldal.hu.fnb.jx http://mewkid.net/buy-prednisone/

Breaths bronchodilatation, tone, winner unpredictability, fulfilled?

(oquhiujowum, 2019.05.06 11:06)

[url=http://mewkid.net/buy-prednisone/]Prednisone Without Prescription[/url] <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone</a> bak.ytfn.hazimadarak.eoldal.hu.tli.zw http://mewkid.net/buy-prednisone/

Less lamina scapula tubes, weekends gastric varix.

(epqaxviazazuh, 2019.04.21 20:06)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone No Prescription[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone</a> xvq.skwc.hazimadarak.eoldal.hu.nwe.vq http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Blood Pressure : Blood pressure chart

(AHoochepycle, 2018.09.27 15:18)

Poids est comment dur votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur essence pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque temps votre determination bat, il pompe le sang a tous egards vos arteres a la flanerie de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-generique-au-canada-2/

1183 Budapest torrentsandor@freemail.hu

(Torrent Tóth Sándor, 2016.12.17 21:13)

Tenyészt valaki Magyarországon ilyen pinteket? És ha igen, mi azbelérhetősége? KÖSZÖNÖM A SEGÍTSÉGET.

 

 

Utolsó kép
Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 36262
Hónap: 561
Nap: 13